Csillagok a vár udvarban a szabad ég alatt

2018. június 15. péntek 21:00

Nádasdy-vár kamaraudvar

Belépőjegy: 1000,- Ft

A június elhozza az igazi nyarat, mi pedig két nagyon különleges bandát hívtunk meg az AZK –ba. A The Immigrants a Csillag születik tehetségkutatón mutatkozott be először, és aratott nagy sikert, a VEN nevű formáció hátborzongató előadással készül.

Csillagok a vár udvarban a szabad ég alatt

Kijelenthetjük, hogy végre beköszöntött a hamisítatlan nyári idő. Az AZK júniusi programja is alkalmazkodik ehhez: a két koncert a nyári hónapokban a Nádasdy-vár kamaraudvarán lesz. Falak között, ám de tető nélkül, így a csillagos égbolt is velünk bulizhat. A csillagok itt most szó szerint értendők, hiszen az egyik fellépőn júniusi 15-én The Immigrants. A csapat a Csillag születik című tehetségkutatóból lehet ismerős. 

A progresszív space indie-rockot játszó zenekart 2011 tavaszán Pécsett alapította Badric Adorio (Doki) és Süveges Dominik (ő később elbúcsúzott a zenekartól), hozzájuk csatlakozott Sápi Szabolcs. Az ideális dobos megtalálása már több időt vett igénybe, de végül a még akkor népszerű iWiW közösségi oldalon rátaláltak Károlyfi Balázsra, akit néhány hónap unszolás után sikerült megnyerni.  

A 2012-es Csillag születik tehetségkutatóban egészen a döntőig meneteltek, majd a következő évben (2013) ki is adták Best of Immigrants című albumukat. Három évvel később megjelent I need help című albumuk, amivel 46 napig járták Európát.

Zenéjükre erős hatást gyakorolt a 30Y, akivel együtt is tudtak zenélni, mert az együttes meghívta a The Immigrants tagjait az őszi turnéjuk néhány állomására.

Csillagok a vár udvarban a szabad ég alatt

Az este másik fellépője a VEN zenakar lesz. Különleges, hátborzongató produkcióval érkezik az együttes. Tom Jantol rendező és a zenekar közös munkájában mutatják be az újraértelmezett Dr. Caligari című, eredetileg 1920-ban készült klasszikus némafilmet. Az új képi világgal, valamint az élőzenés koncepcióval elsődleges cél, hogy feltárja a közel százéves film új dimenzióit, a filmiparra tett hatását, a filmművészet visszacsatolásait az eredeti klasszikusra és az elmúlt száz év történéseit Dr. Caligari szemszögéből.

A filmzene előre megkomponált etűdökből épül fel, melyek részben teret adnak az improvizációnak is. A kompozíciók hangszerelésében az élőben megszólaló-, hagyományos értelemben vett hangszerek (gitár, dob) és énekhang mellett hangszerként funkcionáló egyéb eszközök, illetve a próbafolyamat során ezek felhasználásával általunk aprólékos műhelymunkában elkészített hangminták is szerepet kapnak.

A Dr. Caligari (Das Kabinett des Dr. Caligari) egy 1920-ban készült német néma horrorfilm. Rendezője Robert Wiene, a forgatókönyvet pedig Hans Janowitz és Carl Mayer írta. A német expresszionista filmművészet kvinteszenciájának tartott alkotás az őrült hipnotizőr (Werner Krauss) történetét meséli el, aki egy holdkórost (Conrad Veidt) használ fel több gyilkosság elkövetésére.

A film sötét, kifordított vizuális világát éles-hegyes formák, ferde, íves vonalak, struktúrák, szokatlan szögben elferdülő tájak, helyszínek, közvetlenül a díszletekre festett árnyék és fénycsíkok jellemzik. A forgatókönyvet Janowitz és Mayer életének különböző élményei inspirálták, mindketten pacifisták voltak, akiket az első világháború alatt a katonasággal kapcsolatban szerzett tapasztalataik bizalmatlanokká tettek a hatalommal szemben.

A film a brutális és irracionális hatalmat vázolja fel: Dr. Caligari a német háborús kormányt személyesíti meg, míg Cesare az egyszerű, katonaként gyilkolásra kondicionált kisember szimbóluma.

A VEN fellépése zenei és vizuális élmény is egyben.

Csillagok a vár udvarban a szabad ég alatt

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Vissza

Hírek, képgalériák

Csillagok a pince mélyén


Szabadtérre költözött


Tündérfénybe zárt árnyékok


Örömzene Ripoff Raskolnikovval


Reneszánsz pincében zenéltek


Cabaret Medrano és a Madrapur


Örömzene a lelkek tükrében


Tündérvese / Drastik Putto