Ars Poetica

2021.04.12

Zenei és szellemi önállóság, egyedi hangzás, új utak, kísérletezés, egymásba olvadó műfajok, sokszor irodalmi igényű szövegek, friss energiák… – többek között ezekre gondol a sárvári Nádasdy Kulturális Központ, amikor AZK koncertsorozatával kapcsolatban kortárs könnyűzenei értékeket emleget.

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy a manapság legnépszerűbb könnyűzenei produkciók és az előbbi ismérvek közé nem tehetünk egyenlőségjelet, a legtöbb hazai nagyfesztivál fellépőit – egyébként a piac törvényeinek megfelelően – elsősorban az eladhatóság és nem mindig értékeik szerint válogatják. Mivel ilyen fesztiválból mostanában nincs hiány, annál inkább fontos, hogy legyen képviselete a másik oldalnak is, konkrétan pedig azoknak a zenekaroknak, akik értékekben bővelkednek ugyan, mégis beszorultak önhibájukun kívül az úgynevezett (és sokszor indokolatlanul pejoratív értelemben használt) „rétegzenei együttesek” kategóriába, ebből adódóan szerepeltetésük jelentős kockázatot jelent a szervezők számára – természetesen csak a rendezvények látogatószámát és az anyagi hasznot tekintve.

A Nádasdy Kulturális Központ AZK kocertsorozatával épp ezért egész évben ez alatt a “zászló” alatt rendezi a sárvári klubkoncerteket, nyáron pedig már nyugodtan nevezhető hagyományosnak a Nyáréjfesztivál, a kétnapos találkozó, amely egyfajta gálája az egészéves missziós munkának. A 2014. évi Nyáréj’, július 11-én és 12-én (pénteken és szombaton) zajlott a Nádasdy-vár szabadtéri színpadán, a két nap során pedig 10 kitűnő hazai zenekar élő koncertjét rendeztük meg, jelképes árú belépőjegyekkel dolgozva. A Nyáréjfesztivált 2006 óta Tóth Ferenc “Virsli”, a sárvári művelődési központ fiatalon elhunyt igazgatója emlékének ajánljuk, aki munkájával nagyon sokat tett a kortárs könnyűzenei kultúráért.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Egy megosztással munkánkat is segíted. Köszönjük!

Vissza

Hírek, képgalériák

Csillagok a pince mélyén


Szabadtérre költözött


Tündérfénybe zárt árnyékok


Örömzene Ripoff Raskolnikovval


Reneszánsz pincében zenéltek


Cabaret Medrano és a Madrapur


Örömzene a lelkek tükrében


Tündérvese / Drastik Putto